Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

 

Τελικά η μαστογραφία είναι ή όχι επικίνδυνη; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Αρκετές γυναίκες θεωρούν τη μαστογραφία επικίνδυνη, βασιζόμενες στο γεγονός ότι η εξέταση γίνεται με ακτίνες Χ. Πιστεύουν δηλαδή πως... κάνοντας την απαραίτητη ετήσια μαστογραφία λαμβάνουν ακτινοβολία, και θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θέτουν τον οργανισμό τους σε κίνδυνο αυξάνοντας τον κίνδυνο για ενδεχόμενο καρκίνο. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές που αρνούνται πεισματικά να υποβληθούν στην εξέταση όντας πεπεισμένες πως είναι άκρως επικίνδυνη. Μήπως είσαι κι εσύ μια από αυτές; Μάθε γιατί τα παραπάνω αποτελούν μύθο και γιατί δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι τη μαστογραφία.

Γιατί να μη φοβάσαι τη μαστογραφία

Η αλήθεια είναι πως η εξέταση όντως γίνεται με ακτίνες Χ, ωστόσο, η δόση της ακτινοβολίας είναι πραγματικά αμελητέα.

Αν μάλιστα σκεφτείς το όφελος που αποκομίζεις κάνοντας την εξέταση - που δεν είναι άλλο από την πρόληψη - καταλαβαίνεις ότι αποφέυγοντάς την θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Άλλωστε, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σύγχρονα μηχανήματα μαστογράφων και η νέα ψηφιακή μαστογραφία, εκπέμπουν ακόμη μικρότερη δόση ακτινοβολίας, σε ποσοστό 10% σε σχέση με τους παλαιούς μαστογράφους, ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνη.

Για να καταλάβεις το πόσο ακίνδυνη είναι η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνεις κάνοντας μαστογραφία σκέψου πως ισοδυναμεί περίπου με την ακτινοβολία που δέχεσαι σε αεροπορική πτήση διάρκειας 2 ωρών.

Κι αν σκεφτείς πως η εξέταση έχει πετύχει μείωση της θνησιμότητας μεγαλύτερη του 30% καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να την παραλείπεις. Απεναντίας, οφείλεις κι εσύ - όπως και κάθε γυναίκα - να φροντίζεις για την υγεία σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: