Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ:Ο καρκίνος του μαστού, είναι η νόσος που πολλές φορές τρομάζει ακόμη και ως σκέψη πολλές γυναίκες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις συστηματικές προγνωστικές εξετάσεις.

Η πρόληψη του καρκίνου του στήθους σώζει τις γυναίκες. Η τακτική κλινική και απεικονιστική εξέταση καταφέρνει να εντοπίσει έναν πιθανό καρκίνο σε αρχικό στάδιο και να οδηγήσει την ασθενή σε πλήρη ίαση της νόσου.

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι ανώδυνες, πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση σε ηλικία άνω των 30 ετών, και είναι οι εξής:

1. Κλινική εξέταση, ψηλάφηση των μαστών από γυναικολόγο ή ογκολόγο μαστολόγο.

2. Μαστογραφία. Η οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν προλαμβάνει όλους τους καρκίνους. Για την ακρίβεια, «χάνει» τουλάχιστον το 10% των καρκίνων του μαστού. Γι αυτό η κλινική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

3. Υπέρηχο μαστών. Είναι απεικονιστική εξέταση, που μπορεί να ζητηθεί απο τον γιατρό συμπληρωματικά της μαστογραφίας, όταν υπάρχει κάποιο εύρημα και πρέπει να διερευνηθεί εάν είναι κυστικό ή συμπαγές.

Επίσης, ο υπέρηχος μπορεί να εντοπίσει μικρές βλάβες που δεν μπορούν να εντοπιστούν με τη μαστογραφία ή την κλινική εξέταση.

Υπέρηχο μαστών μπορούν να κάνουν και έγκυες γυναίκες για να διερευνηθεί τυχόν ύποπτο ογκίδιο, χωρίς να κινδυνεύει η κύηση δεδομένου ότι σε αυτήν εξέταση δεν υπάρχει ακτινοβολία.

4. Η αυτοεξέταση των μαστών σας. Ψηλαφώντας μόνες σας τακτικά το στήθος σας, μαθαίνετε την φυσιολογία των μαστών σας, και μπορεί να εντοπίσετε κάποιο ογκίδιο που δεν πιάνατε παλιότερα. Βέβαια, δεν μπορούν να βρεθούν όλοι οι καρκίνοι με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι μια συνήθεια που πρέπει να εφαρμόσετε
— με Giorgia Amar

Δεν υπάρχουν σχόλια: