Πέμπτη 18 Απριλίου 2013



Μαθήματα Ζωής…
από τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βεροίας «Άγιος Παρθένιος»
Χρύσα Μπέκα, Ψυχολόγος  - συντονίστρια ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης των μελών του Συλλόγου
                                        
                                        Το κρυμμένο μήνυμα του καρκίνου 




                                                     «…Δεν γνωρίζω γιατί αρρώστησα. Αλλά ξέρω ότι έκρυβα μέσα μου πολλά αρνητικά συναισθήματα, που δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να μοιραστώ…»
Μ.Σ., μέλος του Συλλόγου

Κάθε μορφή καρκίνου επιδρά ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα: ψυχή, μυαλό και σώμα. Κάθε  ψυχική σύγκρουση είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της ασθένειας στο αντίστοιχο όργανο του σώματος. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συναισθήματος και της εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Ασφαλώς, ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική ασθένεια και κατ’ επέκταση πολλοί γενετικοί, βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συντελούν στην εκδήλωσή του. Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια, που σημαίνει ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι βρίσκουν τρόπο να συνωμοτήσουν με το αμυντικό μας σύστημα και να πάρουν μορφή, μέσω της παθολογίας. Πιο συγκεκριμένα:
Καρκίνος του Θυρεοειδούς: Είναι η απόπειρα του σώματος να εκφράσει λόγια που δεν ειπώθηκαν, καταπιεσμένα συναισθήματα, βρισιές και διαμαρτυρίες που δεν συνάντησαν παραλήπτη. Η συσσωρευμένη συναισθηματική ένταση «κάθεται στο λαιμό» και πνίγει. Ο αποπνικτικός βήχας δηλώνει την εσωτερική ανάγκη να «φτύσουμε» όλα γεγονότα και πρόσωπα που μας αδίκησαν, μας πλήγωσαν και μας υποτίμησαν. Είναι η φωνή που δεν έχει λόγια. Η αγανάκτηση που ξεφεύγει από τον έλεγχο μας και γίνεται θορυβώδης επίθεση.
Καρκίνος του πνεύμονα: Εκφράζει τις γρήγορες ανάσες που παίρνουμε σε καταστάσεις έντονου άγχους και στρες. Ο ρυθμός της αναπνοής είναι η πρώτη ένδειξη της συναισθηματικής κατάστασης. Η αναπνοή μεταβάλλεται, όταν κυριεύεσαι από θυμό, όταν παίρνεις βαθιές ανάσες που δηλώνουν αδιάκοπη θλίψη για επώδυνες εμπειρίες ή σημαντικές απώλειες. Τα κρυμμένα λόγια γίνονται ανάσες που συντροφεύουν εκείνους τους μοναχικούς ανθρώπους που δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο και χρειάζονται βοήθεια από τους άλλους.
Λευχαιμία: Αυτή η μορφή του καρκίνου εκφράζει την αδυναμία του ατόμου να διαχειριστεί τις καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή του. Προσβάλλει την άμυνα του οργανισμού από τους εξωτερικούς κινδύνους και δηλώνει τον βαθύ και επίμονο φόβο του ατόμου ότι δεν μπορεί να προφυλάξει τον εαυτό του. Η λευχαιμία είναι ο τρόπος που επιλέγει, συμβολικά, το σώμα να εκδραματίσει την αίσθηση της μοναξιάς και της αδυναμίας που βιώνει κανείς, όταν αναγκάζεται να χάσει σημαντικούς ανθρώπους, με τους οποίους εμπλεκόταν σε σχέσεις εξάρτησης. Είναι η κραυγή της χαμηλής αυτοεκτίμησης και των αδιάκοπων αρνητικών σκέψεων που αμφισβητούν την ικανότητα του ατόμου να στηριχθεί στα πόδια του.  
Καρκίνος του μαστού: Σχετίζεται με τη μητρότητα και την προσφορά «τροφής», σε συμβολικό επίπεδο. Είναι ο μανδύας που κρύβει ενοχικές σκέψεις που αφορούν την φροντίδα που δεν μπόρεσες να παρέχεις σε κάποιον που είχε ανάγκη ή καταπιεσμένα συναισθήματα αδικίας, επειδή δεν έλαβες από τους άλλους την στοργή και την υποστήριξη που σου άξιζε. Η «τροφή» που στέρησες ή στερήθηκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι το αίσθημα της εγκατάλειψης που βιώνει κανείς σε καταστάσεις προδοσίας και ο «απογαλακτισμός», δηλ. ο φόβος αποχωρισμού από αγαπημένα άτομα.
Καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος: Αποκαλύπτει τη συνεχή ένταση που προκλήθηκε από εμπειρίες που «δεν μπόρεσες να χωνέψεις». Η χρόνια αρνητικότητα γίνεται οργή που «κάθεται στο στομάχι». Η ψυχή είναι ανίκανη να προσαρμοστεί στο παρόν και να ξεχάσει τα δυσάρεστα βιώματα του παρελθόντος. Αδικίες, προδοσίες, απώλειες και λάθη λογοκρίνονται συνεχώς με αυστηρότητα και ακαμψία που σφίγγει το στομάχι και διαταράσσει την ικανότητα να απορροφάς τη θετική «τροφή» που σου προσφέρουν οι ευχάριστες εμπειρίες του σήμερα. Προηγούμενες τραυματικές σχέσεις ή έντονες οικογενειακές συγκρούσεις προσβάλλουν την ομαλή λειτουργία του πανκρέατος, μέσω του οποίου βρίσκει συμβολική έκφραση η απογοήτευση που συνοδεύει την έλλειψη συναισθηματικής τρυφερότητας και στοργής. 
Καρκίνος του αναπαραγωγικού συστήματος: Το σώμα εκφράζει το τραύμα της παραβίασης των προσωπικών ορίων στις σχέσεις με τους άλλους, στην αξία του εαυτού και την ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών και επιδιώξεων. Αυτή η μορφή καρκίνου αντιπροσωπεύει εσωτερικές σεξουαλικές συγκρούσεις, ενοχές για καταπάτηση ηθικών αξιών και, ενδεχομένως, ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα του ατόμου και το ρόλο του στο κοινωνικό σύνολο.
Καρκίνος του ήπατος: Η συνήθης έκφραση «μου έπρηξες το συκώτι», αντικατοπτρίζει την τεκμηριωμένη επιστημονική αλήθεια ότι, η στεναχώρια προκαλεί διόγκωση του ήπατος. Το καταπιεσμένος θυμός και η διάχυτη και μακρόχρονη απογοήτευση γίνονται κακοήθεις όγκοι στο σημείο του σώματος που μεταδίδει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της εσωτερικής έντασης. Το σωματικό σύμπτωμα είναι η φωνή που επιρρίπτει ευθύνες στο περιβάλλον που δεν κατάφερε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες έκφρασης και κατανόησης.  
Καρκίνος των οστών: Είναι η συμβολική έκφραση της ανικανότητας του ατόμου να «στηριχθεί» στα πόδια του και να «περπατήσει» με αποφασιστικότητα το μονοπάτι της ζωής του. Συνδέεται με συμπλέγματα κατωτερότητας και έλλειψης της πίστης πως μπορεί να προστατέψει τα ευαίσθητα κομμάτια του και να διατηρήσει τη συναισθηματική ισορροπία του, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους.
Μελάνωμα: Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον. Στο δέρμα «γράφεται» η έλλειψη επαφής με τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής, που φανερώνει εργασιομανία και παραμέληση προσωπικών αναγκών. Ως προτεραιότητα υπολογίζονται οι επιδιώξεις των άλλων που οδηγούν σε αισθήματα παραβίασης προσωπικών αναγκών και δικαιωμάτων. Οι παθολογία του δέρματος ισούται με την απώλεια ακεραιότητας, καθώς υπάρχει υπερβολική ανάγκη να παραμείνεις στο ρόλο του «καλού παιδιού».  
Κάθε μορφή του καρκίνου, είναι πάντα μια κραυγή έλλειψης. Το σώμα βρίσει την έσχατη διέξοδο να μεταδώσει το μήνυμα της εσωτερικής σύγκρουσης. Η ασφαλής έκφραση των συναισθημάτων είναι ο οδηγός της  ψυχοσωματικής ισορροπίας.
Κάθε σύμπτωμα είναι ο τρόπος του σώματος να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Ας αρχίσουμε να ακούμε τα μηνύματα που δίνονται, δίχως λέξεις… Ας επιλέξουμε να έρθουμε σ ε αρμονία με το βαθύτερο εαυτό μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: