Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013



Γονιδιακή εξέταση προβλέπει εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και δέκα χρόνια νωρίτερα


gonidiaki-eksetasi

Ελπίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ή τον άμεσο εντοπισμό του δίνει μια γονιδιακή εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία και θα είναι προσιτή σε όλες τις γυναίκες, αφού το κόστος της θεωρείται χαμηλό. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ δημιούργησαν μια εξέταση που ελέγχει τα γονίδια στον ιστό των μαστών, ενώ παράλληλα θα εντοπίζει και άλλους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας, όπως το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση θα ξεκινά με αναλύσεις αίματος ή σάλιου, ώστε να εξεταστεί το DNA, ενώ θα ακολουθεί ο έλεγχος του βάρους, ακτινογραφία στο στήθος, αλλά και ερωτηματολόγιο στο οποίο οι γυναίκες θα πρέπει να απαντήσουν αναφέροντας τις συνήθειες που έχουν στον καθημερινό τρόπο ζωής.
Όλα αυτά θα δείχνουν στους ειδικούς αν οι γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους και σε ποιό ποσοστό.
Τα αποτελέσματα θα δίνονται το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών και εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θα ξεκινούν προληπτική θεραπεία και ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφύγουν την ασθένεια.
Αντίθετα, αν τα αποτελέσματα δείξουν πολύ χαμηλό ποσοστό, ο επόμενος έλεγχος δεν θα είναι απαραίτητο να γίνεται προτού περάσουν δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Doug Easton, η εξέταση θα είναι διαθέσιμη σε περίπου δύο με τρία χρόνια και αναμένεται να σώσει χιλιάδες γυναίκες που ανακαλύπτουν αργά ότι πάσχουν από την ασθένεια ή που αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις όταν πρέπει να τις κάνουν.
Τη μελέτη για την εξέταση παρουσίασαν πρόσφατα οι επιστήμονες σε συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο που διεξήχθη στο Λίβερπουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: