Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

 

Δωρεάν "τέστ παπ" για όλες τις γυναίκες της Βέροιας!!!!

Δωρεάν εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Τεστ Παπανικολάου) θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δωρεάν όλες οι γυναίκες του Δήμου Βέροιας, ηλικίας από 25 έως 65 ετών, στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 – 2015», που υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ.
Η παραπάνω δράση παρουσιάστηκε χθες (2/12) στο δημαρχείο της Βέροιας από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο Βέροιας, Νοσοκομείο Βέροιας, Ιατρικό Σύλλογος Ημαθίας, Σύλλογο Καρκινοπαθών), όπου ανακοινώθηκε πως από τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει αποστολή επιστολών προς όλες τις γυναίκες από 25 έως 65 ετών, που θα τις καλεί να προσέλθουν στο Δημοτικό Ιατρείο της Βέροιας, για να κάνουν την δωρεάν εξέταση,το Τεστ ΠΑΠ, ενώ σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα υπάρξει και δεύτερη επιστολή. Στη συνέχεια, τα ληφθέντα δείγματα θα αποστέλλονται για μικροβιολογικό έλεγχο, με μέριμνα του Δήμου και τα αποτελέσματα, αρνητικά ή θετικά, θα ανακοινώνονται και πάλι στον Δήμο, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώνει, κατά περίπτωση, τους εξεταζόμενους.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα προωθείται ο ασθενής για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία.

Στην παρουσίαση του προγράμματος στον Δήμο Βέροιας παρέστησαν η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ Αριστοτέλης Λουφόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Νίκος Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Βαρβάρα Σταυροπούλου, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Βέροιας, στο οποίο υπάγεται το Δημοτικό Ιατρείο, Παύλος Παυλίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Φωτεινή Νάτσιου.

Όπως τονίστηκε από όλους, η πρόληψη είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να προστατευθεί κανείς από τον καρκίνο, για αυτό και θεωρείται απαραίτητη η συχνή εξέταση. Όπως επίσης τονίστηκε, στην Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τον ιατρό Νικόλαο Παπανικολάου που εφηύρε το «ΤΕΣΤ ΠΑΠ», το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε εξετάσεις είναι κάτω από 30%, την ώρα που στην Ευρώπη το ποσοστό φτάνει από 60% έως και 90% του γυναικείου πληθυσμού.

Η δράση βασίζεται σε τρείς πυλώνες: Την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την μεταθεραπευτική φροντίδα του καρκίνου της μήτρας, ενώ ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

Στην δράση αυτή συμμετέχουν 120 Κέντρα Υγείας και Εξεταστικά Κέντρα, 150 δήμοι και 10 νοσοκομεία, που σε συνεργασία μεταξύ τους θα προχωρήσουν στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση, την πραγματοποίηση των εξετάσεων, την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και την θεραπεία, αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα του «Τεστ Παπ».

Ήδη από τις 10 Οκτωβρίου ξεκίνησε η περιοδεία των «Κινητών Μονάδων Ενημέρωσης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου» που θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2011.

Οι Κινητές Μονάδες Ενημέρωσης θα επισκεφθούν σε αυτό το διάστημα 140 περίπου Κέντρα Υγείας δήμων, σε όλη την επικράτεια. Πρώτος καρκίνος-στόχος είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: με αφορμή την παρουσία των Κινητών Μονάδων θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και οι γυναίκες θα προσκληθούν να κάνουν δωρεάν τεστ Παπανικολάου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη του καρκίνου σε πληθυσμούς απομακρυσμένων περιοχών και στην ενημέρωση του πληθυσμού με σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στον καρκίνο. Σημαντικά για την υλοποίησή του θα είναι τα προγράμματα ενημέρωσης και προαγωγής της υγείας σε όλη τη χώρα από τις αρχές του 2011.

Ενημερωτική εκδήλωση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου


Στο πλαίσιο της δράσης για την κινητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά Επιστημονικών Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στη Βέροια, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εκδήλωση την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Ομιλητές θα είναι οι ιατροί κύριοι Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) και Ευάγγελος Αθανασίου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νάουσας.

Η Εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και με την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας-Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: