Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τι ρόλο παίζουν τα καλλυντικά στον καρκίνο του μαστού;

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το γυναικείο μακιγιάζ και τα καλλυντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιθετικότητας και του καρκίνου του μαστού.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, το κάδμιο που περιέχουν τα καλλυντικά και η μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού σε αυτό το βαρύ μέταλλο βοηθάει στην εξάπλωση του καρκίνου.


Το κάδμιο δεν προκαλεί αναγκαστικά καρκίνο - αλλά τον κάνει πιο επιθετικό, λέει η Maggie Louie, καθηγήτρια της Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Dominican στην Καλιφόρνια. Και το 90% των θανάτων από καρκίνο του μαστού έχουν επέλθει, αφού εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές του σώματος.


Το κάδμιο - ένα υποπροϊόν της εξόρυξης και της διύλισης του ψευδαργύρου, του χαλκού και του μόλυβδου - βρίσκεται επίσης στα τρόφιμα, στο νερό και στα σωματίδια του αέρα, αλλά οι γυναίκες είναι σχεδόν συνεχώς εκτεθειμένες σε χαμηλά επίπεδα μέσω του make-up.


Το βαρύ αυτό μέταλλο διαταράσσει τη ορμονική δραστηριότητα καθώς «μιμείται» τα οιστρογόνα, τα οποία ελέγχουν την ανάπτυξη των υγιών μαστικών αδένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: