Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Υπάρχει ερωτική ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού;



Κανείς δεν αρνείται ότι οι σεξουαλικές παρενέργειες του καρκίνου του μαστού διαρκούν για πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση της αντικαρκινικής θεραπεία. Αλλά τελικά, μπορεί να υπάρξει ερωτική ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού;

Μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος είναι βέβαιο ότι «κατατροπώνει» την ερωτική ζωή του ανθρώπου. Αλλά ο καρκίνος του μαστού είναι αυτός που μπορεί να αναστείλει ακόμη και για πάντα την σεξουαλικότητα και την ερωτική οικειότητα σ’ ένα ζευγάρι.


Οι θεραπευτικές λύσεις μπορούν να προκαλέσουν προσωρινά ή και μόνιμα πρόωρη εμμηνόπαυση, καθιστώντας επώδυνη την ερωτική επαφή. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία συχνά δημιουργούν αίσθημα κόπωσης στις ασθενείς. Μπορεί λοιπόν να αισθάνεστε ότι θέλετε να μείνετε όλη μέρα στο κρεβάτι, χωρίς κατ’ ανάγκη να θέλετε να κοιμηθείτε. Τα φάρμακα που παίρνετε, καθώς και οι συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου, προκαλούν και κατάθλιψη. Και φυσικά οι αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού (από την απώλεια των μαλλιών έως και το οίδημα της χημειοθεραπείας), δεν είναι αδικαιολόγητη η εχθρικότητα που αισθάνεστε με την εικόνα του σώματός σας. Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την σεξουαλικότητα.


Οι σεξουαλικές παρενέργειες του καρκίνου του μαστού όπως προαναφέραμε διαρκούν πολύ περισσότερο από την ίδια την αντικαρκινική θεραπεία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι νεαρές γυναίκες που είχαν επιβιώσει του καρκίνου του μαστού ανέφεραν εμμένουσες σεξουαλικές δυσκολίες πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, περίπου μια στις δύο γυναίκες που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού βιώνει μακροχρόνιες ερωτικές δυσλειτουργίες.


Και φυσικά αυτά είναι τα άσχημα νέα. Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει σεξ και μετά τον καρκίνο του μαστού!


Σεξ και αυτό-εικόνα

Ο καρκίνος του μαστού αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε το σώμα σας. «Οι γυναίκες μερικές φορές αισθάνονται αποκομμένες από το σώμα τους όταν περνάνε το ‘μαρτύριο’ της ασθένειας» εξηγεί η Δρ Τζιν Κάρτερ ψυχολόγος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering. «Το σώμα έχει κοπιάσει πολύ για να ανταπεξέλθει και να αναρρώσει, κάνοντας μεγάλες θυσίες», σημειώνει.

Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές εξ αρχής είναι ότι ο σύντροφός σας εξακολουθεί να σας θεωρεί ελκυστική και επιθυμητή. Αυτό φυσικά είναι δύσκολο να το σκεφτείτε εκείνες τις δύσκολες ημέρες που κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν μπορείτε να αισθανθείτε καθόλου σέξι. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένες και να προετοιμάσετε και τον σύντροφό σας για ότι πρόκειται να συμβεί. Αν δεν έχετε ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία, ζητήστε από τον θεράποντα ιατρό σας να σας περιγράψει ή να σας δείξει φωτογραφίες για να έχετε μια εικόνα του σώματός σας μετά την επέμβαση.


«Ο τρόπος που ο σύντροφός σας θα κοιτάξει για πρώτη φορά την τομή σας, είναι κάτι που θα θυμάστε για πάντα», εξηγεί η Δρ Λίλι Σοκνεϊ, διευθύνουσα του Κέντρου Μαστού «Johns Hopkins» και πρώην καρκινοπαθής μαστού και η ίδια. «Αν δεν ξέρει τι περιμένει να δει και έχει μπερδεμένο ύφος, τότε η γυναίκα θα σκεφτεί ‘με θεωρεί άσχημη, η τομή μου τον απωθεί’. Αν όμως το ζευγάρι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την ‘επόμενη’ ημέρα, τότε η έκπληξη θα είναι λιγότερο δυσάρεστη» σημειώνει η Δρ Σοκνεϊ.


Σημαντική είναι και η επικοινωνία. Συζητήστε με τον σύντροφό σας με τι αισθάνεστε άνετα και με τι όχι. «Μπορεί και οι δυο να περιμένουν το πρώτο βήμα απ’ τον άλλον» εξηγεί η Δρ Σοκνεϊ. «Εκείνη περιμένει από τον σύντροφό της να της πει ότι θέλει να κάνουν έρωτα, κι εκείνος περιμένει από κείνη να τον αγγίξει». Ο σύντροφός σας μπορεί να φοβάται μήπως σας πονέσει ή να φοβάται ότι σκέφτεστε πως γίνεται πιεστικός, ενώ εσείς απλώς δεν αισθάνεστε έτοιμες για κάτι τέτοιο.


Αν το στήθος σας ήταν μια μείζονα ερωτογενής ζώνη πριν την επέμβαση, τότε μετά την μαστεκτομή ή την ογκεκτομή μπορεί να αισθάνεστε σαν να σας έχουν «ληστέψει». Η Δρ Σοκνεϊ προτείνει να μετατοπίσετε το ερωτικό ενδιαφέρον προς άλλες περιοχές του σώματός σας, αντί να εστιάζετε εκεί όπου ακόμη αντιμετωπίζετε προβλήματα αισθητικά και λειτουργικά. «Για μερικές γυναίκες, η μειωμένη σεξουαλική διέγερση σε περιοχές όπου πρόσφατα υπάρχει μαστική ή χειρουργική τομή μπορεί να αποτελεί μια επώδυνη υπενθύμιση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην σεξουαλική ζωή τους». Αντί λοιπόν να εστιάζετε στο στήθος, μπορεί να απολαύσετε το άγγιγμα του συντρόφου σας στους ώμους, τα πόδια και την πλάτη.


Κι αν ακόμη κι έτσι δεν αισθάνεστε άνετα με τη νέα εικόνα του σώματός σας, τότε υπάρχουν και τα εσώρουχα. Ένα απαλό, σατεν νυχτικό μπορεί να είναι σέξι και ερεθιστικό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καλύψετε περιοχές του σώματος σας για τις οποίες ντρέπεστε.


Ή μπορείτε να γίνεται ακόμη πιο δημιουργικές. «Ζήτησα από μια ασθενή μου να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ένα πουπουλένιο μαντήλι για να αισθανθεί πιο σεξι και ταυτόχρονα να καλύψει τις χειρουργικές τομές της. Της άρεσε η ιδέα και την εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία. Απλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι να βρεις αυτό που ταιριάζει σε σένα», λέει η Δρ Σοκνεϊ.


Αντιμετωπίστε τις αλλαγές

Κι ενώ μπορεί να έχετε αρχίσει σταδιακά να αισθάνεστε άνετα με την νέα εικόνα σας μπροστά στον καθρέφτη, άλλα σημεία του σώματός σας όμως μπορεί να σας δημιουργούν προβλήματα στο κρεβάτι. Λόγω της χημειοθεραπείας όπως προείπαμε μπορεί να έχει προσωρινή εμμηνόπαυση. Ή αν πάσχετε από ορμονοθετικό καρκίνο του μαστού, μπορεί να υποβάλλεστε σε ορμονική θεραπεία η οποία θα σας προκαλέσει εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια. Η κολπική ξηρότητα και άλλα συμπτώματα ως συνέπεια της ορμονοθεραπείας μπορεί να καταστήσει επώδυνη ακόμη και την ιδέα του σεξ.

«Πολλές γυναίκες φοβούνται να κάνουν έρωτα. Προσπαθούν σκληρά για να τα καταφέρουν. Φυσικά υπάρχουν απλές μέθοδοι βελτίωσης της σεξουαλικής εμπειρίας που πραγματικά κάνουν θαύματα», εξηγεί η Δρ Κάρτερ.


Η επιλογή είναι δική σας:

Κοπλικά ενυδατικά υπόθετα: Δεν είναι λιπαντικά, άρα δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του σεξ. Είναι όπως και τα ενυδατικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα, που ωφελούν τους ιστούς του κόλπου. «Χορηγούνται ως υπόθετα, ενυδατώνοντας τον κόλπο, χαρίζοντάς του την φυσική ελαστικότητα που πρέπει να έχει. Το υπόθετο απορροφάται από τον κόλπο και τον βοηθά να διατηρείται υγιής και ενυδατωμένος για αρκετές ημέρες», εξηγεί η Δρ Καρτερ.

Λιπαντικά: Σίγουρα ένα λιπαντικό θα σας είναι αναγκαίο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Αλλά τα λιπαντικά θα πρέπει να συνδυάζονται με τακτική, διαρκή χρήση των κολπικών ενυδατικών προϊόντων για καλύτερο αποτέλεσμα. «Αν αισθάνεστε κάψιμο ή κνησμό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, τότε δεν χρησιμοποιείτε επαρκή ποσότητα λιπαντικού. Αν νιώθετε τους ιστούς του κόλπου άκαμπτους, τότε δεν έχετε αρκετή ενυδάτωση», διευκρινίζει η Δρ Καρτερ.


Ασκήσεις: Οι κλασσικές ασκήσεις Kegel (σύσφιξη και χαλάρωση του σφικτήρα μυ, όπως και κατά την ούρηση) που τόσες γυναίκες κάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ερωτική επαφή. «Αν η επαφή είναι επώδυνη, τότε μπορεί να σφίγγεστε ως αντίδραση στον πόνο. Αν κάνετε ασκήσεις Kegel πριν το σεξ, κουράζετε τους κολπικούς μύες με αποτέλεσμα να χαλαρώσουν», εξηγεί η Δρ Καρτερ.


Κολπικός διαστολέας: Με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά έναν κολπικό διαστολέα, που σας βοηθά να τεντώσετε απαλά τον κολπικό ιστό. «Βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν ανεπάρκεια ορμονών, να απολαμβάνουν την ερωτική επαφή χρησιμοποιώντας έναν κολπικό διαστολέα και άλλες τέτοιες στρατηγικές», υποστηρίζει η Δρ Καρτερ.


Η Δρ Σοκνεϊ συμβουλεύει τις ασθενείς της να ανατρέψουν τις σεξουαλικές συνήθειες του παρελθόντος. Μπορεί πριν τον καρκίνο του μαστού να ήταν «σιωπηλοί παίκτες» στο κρεβάτι. Αλλά τώρα μπορούν να αλλάξουν. «Εκφραστείτε ελεύθερα κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Πείτε στο σύντροφό σας, τι σας αρέσει και τι όχι. Μην επαφίεστε σ’ αυτόν και τις μαντικές του ικανότητες. Ο καλύτερος δρόμος για ωραίο σεξ είναι η επικοινωνία», υποστηρίζει. Επίσης συμβουλεύει τις ασθενείς «αν δεν έχετε δει ποτέ ταινία πορνό, τότε μπορείτε να δείτε έστω και μια soft εκδοχή. Ενδεχομένως και να σας βοηθήσει να αλλάξετε οπτική για τον έρωτα. Ή δοκιμάστε και μερικά ερωτικά βοηθήματα. Τι κι αν δεν έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα; Και καρκίνο του μαστού δεν είχατε στο παρελθόν και τώρα πρέπει να μάθετε να ζείτε μ’ αυτόν», τονίζει η Δρ Σοκνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: