Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »


Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας
«Μια μέρα ο γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι. Το ζώο στέναζε αξιοθρήνητα για πολλές ώρες και ο αγρότης αναρωτιόταν τι μπορούσε να κάνει. Τελικά αποφάσισε ότι ήταν ένα γέρικο ζώο και ότι το πηγάδι δεν είχε κανέναν λόγο ύπαρξης. Άλλωστε, δεν θα είχε κανένα κέρδος πλέον από το γάιδαρο. Κάλεσε, λοιπόν, όλους τους γείτονες να τον βοηθήσουν. Με ένα φτυάρι άρχισαν να ρίχνουν χώμα μέσα στο πηγάδι για να το κλείσουν.
Στην αρχή, ο γάιδαρος άρχισε να γκαρίζει. Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, σταμάτησε. Μερικές φτυαριές αργότερα ο αγρότης έσκυψε, κοίταξε στον πάτο του πηγαδιού και δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε ο γάιδαρος έκανε κάτι απίστευτο: κουνούσε το σώμα του για να φύγει το χώμα από τη ράχη του και στη συνέχεια πατούσε πάνω στο χώμα.
Σε λίγη ώρα όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τον γάιδαρο να βγαίνει από το πηγάδι και να τρέχει.»


Christine Lewicki
«Νίκησε την γκρίνια!»

 Η ζωή θα φέρει στο δρόμο μας κάθε είδους δυσκολίες. Αποχωρισμούς ή προβλήματα επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομική δυσχέρεια, περιόδους κακής υγείας, απρόσμενες αλλαγές ή στιγμές που τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμέναμε. Ωστόσο, δεν είναι τα γεγονότα καθαυτά που αποτελούν εμπόδια στην πορεία μας, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να τα μεταφράζουμε. Μια δυσκολία μπορεί κάποιους να τους καθηλώσει στην δεδομένη κατάσταση και για άλλους να αποτελέσει το κίνητρο για να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια υπέρβασής της, και να ανακαλύψουν όλο των πλούτο των δυνάμεων που κρύβαν μέσα τους, στις οποίες δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση. 
Είναι στιγμές που όλοι νιώθουμε άδικα φορτωμένοι με κάθε λογής βάρη που επιβραδύνουν το βηματισμό μας. Ακόμη, όμως, κι όταν διανύουμε τέτοιες σκοτεινές στιγμές εξακολουθούν να ανοίγονται μπροστά μας δυο επιλογές: να παραμείνουμε στάσιμοι, αναλογιζόμενοι το βάρος που κουβαλάμε στις πλάτες μας και αναλύοντας το «γιατί» υπάρχει, ή να συνεχίσουμε να προχωράμε με όλη τη δύναμη που μας απομένει, ελπίζοντας πως κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στην έξοδο του λαβύρινθου. Όπως ακριβώς επέλεξε να κάνει και ο γάιδαρος της ιστορίας. Αντί να παραιτηθεί και να υπομείνει μαρτυρικά την καταδίκη του, έβαλε σε εφαρμογή τη δημιουργικότητά του και κατάφερε να πάρει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. 
Καθένας απο εμάς δημιουργεί την πραγματικότητά του και, με βάση το ρόλο που επιλέγει να παίξει, χτίζει το σενάριο της ζωής του. Κάποιοι επιλέγουν το ρόλο του Θύματος και σπαταλούν την ενέργειά τους αναμασώντας γεγονότα που αποδεικνύουν την κακή τους τύχη, κατακρίνοντας και γκρινιάζοντας, με αποτέλεσμα να βυθίζονται μέσα στο σκοτάδι της απόγνωσης και άλλοι αντιμετωπίζουν τη ζωή ενεργητικά σαν έναν αγώνα δρόμου, στον οποίο κάθε εμπόδιο είναι ένα μάθημα απαραίτητο για τη διαδικασία της εξελικτικής τους πορείας. 
Κάθε δρόμος έχει εμπόδια, απότομες στροφές και επικίνδυνες παρακάμψεις. Αλλά αυτό είναι που κάνει το ταξίδι ενδιαφέρον και δικαιώνει τον τελικό προορισμό. Τίποτα ευχάριστο δεν προσφέρεται δωρεάν. Το εμπόδιο μπορεί να είναι μια στιγμή που δημιουργεί αναστάτωση αλλά η υπέρβασή του δίνει την ηθική ικανοποίηση της αυτεπάρκειας και προσθέτει στον απολογισμό της ζωής μας μια ακόμη χρυσή νίκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: