Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

 Στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου, διοργανώθηκε ομιλία από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο καφέ Ευθύμογλου στην Βέροια, με κεντρική ομιλήτρια την Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη Ειρήνη, Σχολική Ψυχολόγο και φίλη του συλλόγου.

Η κα Αναγνώστου ανέπτυξε το θέμα «Διάγνωση καρκίνου: Η ανατροπή στην οικογενειακή ισορροπία, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία και η διαχείριση συναισθημάτων».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρίνα Ψωμιάδου, η οποία μετέφερε το μήνυμα «Η πρόληψη σώζει ζωές».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Αναγνώστου, η οποία ξεκίνησε με την ερμηνεία των όρων: διάγνωση, διαχείριση και αποδοχή. Συνέχισε με τεχνικές και τρόπους που πρέπει να δουλέψει η οικογένεια του ασθενή και πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματα.

«Οι ασθενείς νιώθουν ποικίλα συναισθήματα, όπως φόβο, ντροπή, θυμός, άρνηση κ.α., τα οποία τους ακολουθούν για μεγάλα διαστήματα, προκαλώντας τους στρες.

Στα πλαίσια της διάγνωσης ο ασθενής θα πρέπει:

  1. Να διαθέσει χρόνο για να παρθούν αποφάσεις.
  2. Να αναζητήσει βοήθεια από την οικογένεια - φίλους του και ομάδα υποστήριξης, ενώ παράλληλα πρέπει να ενημερωθεί.
  3. Να κάνει ήρεμες κι αναλυτικές συζητήσεις με τον γιατρό του ή και να ζητήσει δεύτερη γνώμη.
  4. Να διερευνήσει τις επιλογές θεραπείας του και να αναζητήσει οργανώσεις που μπορούν να τον υποστηρίξουν πριν και μετά την θεραπεία.
  5. Να επιλέξει θεραπεία, να υπολογίσει τα υπέρ και τα κατά και το κόστος θεραπείας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι η νόσος που λέγεται καρκίνος, αλλά κι άλλες ασθένειες, έχει τρεις φάσεις. 1. Διάγνωση, 2. Θεραπεία, 3. Ανάρρωση κι επανένταξη στην καθημερινότητα.

Όσον αφορά την οικογένεια, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η οικογένεια έχει ευθύνες, υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Όταν ένα μέλος της οικογένειας νοσήσει η ρουτίνα ανατρέπεται. Γι αυτό θα πρέπει τα μέλη να είναι ενημερωμένα και να υπάρχει πρόγραμμα διαχείρισης για να αντιμετωπιστούν οι ανατροπές. Θα πρέπει:

  1. Να γίνουν οικογενειακές συζητήσεις
  2. Καταμερισμός ευθυνών κι εργασιών
  3. Να βρεθεί υποστήριξη μέσω ενός οργανωμένου φορέα
  4. Να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας

Όσον αφορά τα συναισθήματα, αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος. Γι αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνει διαχείριση των συναισθημάτων (τα βασικά είναι φόβος, θυμός, λύπη, οργή, χαρά, ζήλια).

Το πλάνο διαχείρισης (που είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται χρόνο και υπομονή) που προτείνεται είναι το εξής:

  1. Ατομική υποστήριξη ή ομαδική
  2. Πρόγραμμα ψυχοθεραπείας
  3. Συνεχόμενη ενημέρωση
  4. Πνευματική υποστήριξη

Φορέστε τα καλά σας και βγείτε από το σπίτι, μην απομονωθείτε», είπε κλείνοντας την ομιλίας της η κα Αναγνώστου, ενώ στο τέλος διάβασε κι ένα μήνυμα μιας ασθενούς η οποία λέει «Δεν έχετε κανέναν πέρα από τον εαυτό σας».

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί τα μέλη του συλλόγου κι όσοι επιθυμούν θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημαρχείου κι από εκεί θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων το Δημαρχείο Βέροιας στολίστηκε με την χαρακτηριστική ροζ κορδέλα, μεταφέροντας το μήνυμα της αισιοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: